Znaczenie i warunki rozwoju odnawialnych źródeł energii dla stanu środowiska naturalnego i zdrowia publicznego - Szlufik, Martyna („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Związek między pozyskiwaniem energii ze źródeł konwencjonalnych a degradacją środowiska naturalnego jest niezaprzeczalny. Autorka opisuje w artykule wpływ energii konwencjonalnej na dobra dziedzictwa przyrodniczego, takie jak Wielka Rafa Koralowa czy Arktyka, a także negatywne konsekwencje, jakie ona wywołuje dla zdrowia i życia człowieka. Drogą do naprawy obecnej sytuacji jest rozwój odnawialnych źródeł energii. Został on ukazany w aspekcie prawnym, przez przywołanie regulacji odnoszących się do ochrony zdrowia przyrody i człowieka. W artykule wskazane zostały przykłady państw i miast, które są w największym stopniu zasilane energią odnawialną. Autorka przekonuje, że korzystając z energii odnawialnej możliwe jest tworzenie zdrowej i czystej przyszłości, do której ,,bramę prawną” otwierają przywołane w tekście przepisy.