Od szkody do decyzji: jak AI automatyzuje proces likwidacji szkód i co na to prawo? - Leszczyński, Tomasz; Cichowska, Julia („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2025)
Artykuł stanowi omówienie zastosowania sztucznej inteligencji (AI) w sektorze ubezpieczeniowym, ze szczególnym uwzględnieniem automatyzacji procesu likwidacji szkód. Autorzy, opierając się na analizie literatury przedmiotu, regulacji prawnych oraz studiów przypadków z praktyki rynkowej, przedstawiają, w jaki sposób technologie takie jak uczenie maszynowe, widzenie komputerowe i przetwarzanie języka naturalnego (NLP) przyczyniają się do usprawnienia obsługi zgłoszeń, od momentu ich złożenia po wypłatę odszkodowania. Opracowanie ukazuje korzyści wynikające z automatyzacji, takie jak szybkość, efektywność i redukcja kosztów, a jednocześnie wskazuje na zagrożenia związane z brakiem przejrzystości algorytmów, ryzykiem błędów i problemami w zakresie odpowiedzialności prawnej. W artykule przeanalizowano obowiązujące regulacje, w tym kwestie odpowiedzialności cywilnej, zgodności z RODO oraz prawa klienta do ludzkiej weryfikacji decyzji. Autorzy krytycznie oceniają aktualne ramy prawne, podkreślając ich niedostosowanie do dynamicznego rozwoju technologii i proponują wprowadzenie elastycznej definicji AI, rozszerzenie zasady odpowiedzialności na zasadzie ryzyka oraz obowiązek audytu algorytmów. Zwracają uwagę na konieczność wyważenia między innowacyjnością a ochroną praw jednostki.