Stan zdrowia jako przyczyna udzielania świadczeń pomocy społecznej - Kośnik, Alicja („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2025)
Stan zdrowia to jeden z najczęstszych powodów przyznawania pomocy społecznej. Jednocześnie okoliczności takie jak choroba, niepełnosprawność czy uzależnienie są materią odrębnych regulacji prawnych. Celem niniejszego artykułu jest omówienie grupy przyczyn trudnej sytuacji życiowej związanych ze stanem zdrowia oraz odpowiadających im świadczeń pomocy społecznej. Analiza obowiązujących rozwiązań prawnych prowadzi do wniosku, że niekiedy świadczenia pomocy społecznej mogą przyjmować postać świadczeń zdrowotnych. Granicy pomiędzy sferą pomocy społecznej a ochrony zdrowia należy upatrywać w założeniu, że rolą pomocy społecznej jest uzupełnianie pozostałych systemów.