Czyn dokonany pod wpływem efektu Lucyfera i jego ocena w orzecznictwie amerykańskim - Miśkiewicz, Aleksandra („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Artykuł opisuje zjawisko określone przez P. Zimbardo jako efekt Lucyfera. Mechanizm ten odnosi się do wpływu sytuacji i okoliczności na psychikę i proces decyzyjny człowieka. Rozważania oparte są na eksperymentach naukowych P. Zimbardo, A. Bandury oraz S. Milgrama, a także na nadużyciach wojskowych w więzieniu Abu Ghraib. Analizie została poddana także prawnokarna ocena wpływu tego efektu na winę sprawcy.