Zakres odpowiedzialności majątkowej małżonków majątkiem wspólnym a zgoda na zaciągnięcie zobowiązania przez współmałżonka - Olszewski, Przemysław („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Artykuł przedstawia kwestię odpowiedzialności majątkowej małżonków majątkiem wspólnym za zobowiązania powstałe z czynności prawnych w kontekście udzielenia zgody pierwszego małżonka na zaciągnięcie zobowiązania przez drugiego. Analizie pod kątem odpowiedzialności majątkowej małżonków za zobowiązania powstałe z czynności prawnych poddany został artykuł 41 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. W pracy poruszona została między innymi problematyka wyrażenia zgody małżonka na zaciągnięcie zobowiązania jako elementu determinującego zakres odpowiedzialności majątkowej małżonków pozostających w ustawowym ustroju majątkowym. Na gruncie rozważań dotyczących odpowiedzialności majątkowej małżonków niniejszy artykuł pomoże w odpowiedzi na pytanie, czy obecne regulacje dotyczące rozważanego zagadnienia są właściwe i adekwatnie odnoszą się do wagi normowanej materii mającej wpływ na funkcjonowanie rodziny, ale również na sprawność i pewność obrotu prawnego. Powyższa analiza pozwoli ustalić, czy interesy każdej ze stron są właściwie chronione przez prawo.