Zmiana wyznania a tzw. wina rozkładu pożycia. Glosa aprobująca do wyroku Sądu Najwyższego z 25.8.2004 r. (sygn. akt IV CK 609/03) - Urbanek, Krzysztof Łukasz („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Artykuł stanowi analizę wyroku Sądu Najwyższego z 25.8.2004 r. (sygn. akt IV CK 609/03) dotyczącego wpływu zmiany wyznania jednego z małżonków na rozkład pożycia małżeńskiego i prawnych konsekwencji zmiany wyznania, ze szczególnym uwzględnieniem „winy” małżonka. Autor aprobuje stanowisko Sądu Najwyższego z pewnymi modyfikacjami i stara się dowieść, że zmiana światopoglądu może skutkować rozpadem pożycia małżeńskiego, a w konsekwencji, może być kwalifikowana w prawną instytucję winy rozwodowej.