Wspólne dobro naszą przyszłością – czyli innowacyjny mechanizm budżetu obywatelskiego na przykładzie miasta Gdańska - Kęszczyk, Rafał („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Budżet obywatelski to proces decyzyjny, w którym mieszkańcy tworzą lokalny budżet miasta. Pierwsze wzmianki dotyczące budżetu partycypacyjnego powstały w Ameryce Południowej w 1990 roku. Porto Alegre to brazylijskie miasto, w którym zastosowano mechanizm budżetu obywatelskiego. Budżet partycypacyjny to jedna z najskuteczniejszych praktyk partycypacyjnych mających na celu zaangażowanie mieszkańców w proces zarządzania ich miastami. Gdańsk to miasto z ponad 1000-letnią historią. Dziś stolicę województwa pomorskiego zamieszkuje około 462 tys. mieszkańców. Mieszkańcy Gdańska są bardzo aktywni w sprawach miejskich. Roczne wydatki na budżet obywatelski stale rosną. W 2018 r. na ten cel ma być przeznaczone prawie 20 mln zł. W Rzeczpospolitej Polskiej budżet obywatelski zyskuje coraz bardziej na popularności o czym świadczy zaangażowanie wielu miast zarówno na prawach powiatu jak i mniejszych gmin. Budżet partycypacyjny jest idealnym rozwiązaniem do zarządzania środkami przeznaczonymi na dany obszar miejski bez większego sporu politycznego w tym zakresie.