Partnerzy społeczni w Europejskim Filarze Praw Socjalnych: aktorzy czy statyści? - Unterschütz, Joanna („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2019)
Komisja Europejska odnosi się do dialogu społecznego jako jednego z rozwiązań, za pomocą których można wprowadzić w życie zasady ujęte w Europejskim Filarze Praw Socjalnych(EFPS), deklarując wsparcie dla wznowienia dialogu społecznego na poziomie europejskim oraz podkreślając rolę dialogu pomiędzy organizacjami zrzeszającymi pracodawców i pracowników. Jednocześnie już̇ sam sposób ujęcia zasady 8 Filaru może budzić wątpliwości. Także „Tablica wyników społecznych”, stanowiąca jeden z instrumentów wdrażania zasad ujętych w Filarze pomija całkowicie wskaźniki związane z prowadzeniem dialogu społecznego i udziałem pracowników w zarzadzaniu zakładem pracy. Rzeczywiste zaangażowanie partnerów społecznych na poziomie europejskim i krajowym w znacznym stopniu zależy zatem od ich woli działania i charakteru podejmowanych inicjatyw. Wątpliwe jest jednak czy sam EFPS, jak i instrumenty służące realizacji przedstawionych w nim celów, dostarczą partnerom społecznym nowych narzędzi do umacniania dialogu społecznego.