Organy administracji publicznej w znaczeniu funkcjonalnym w jurysdykcyjnym postępowaniu administracyjnym – próba klasyfikacji - Szremski, Jakub („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2021)
Oprócz organów administracji publicznej w znaczeniu ustrojowym, do wydawania decyzji w indywidualnych sprawach umocowane ustawowo są również organy administracji publicznej w znaczeniu funkcjonalnym. Ustawodawca przyznaje kompetencję do wydawania decyzji podmiotom o różnym charakterze prawnym – zarówno państwowym, jak i prywatnym. Organy administracji publicznej w znaczeniu funkcjonalnym można jednak uporządkować wedle kryterium „bliskości związania” ze strukturą państwa. Tym samym mogą to być podmioty od państwowych, przez quasi-publiczne, aż po prywatnoprawne. Można zatem wyróżnić trzy grupy „organów funkcjonalnych”. Po pierwsze, o charakterze publicznoprawnym – należące do szeroko rozumianego aparatu państwowego. Po drugie, o charakterze quasi-publicznym – niemające charakteru ani w pełni publicznego, ani prywatnego (o charakterze mieszanym). Po trzecie, podmioty o charakterze prywatnoprawnym.