Związanie sądów karnych prawomocnymi orzeczeniami sądów cywilnych na przykładzie spraw o przestępstwa uchylania się od alimentacji - Badowiec, Renata („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2021)
Pomimo obowiązywania w polskim postępowaniu karnym zasady samodzielności jurysdykcyjnej sądu, zgodnie z którą sąd karny rozstrzyga samodzielnie zagadnienia faktyczne i prawne, a także nie jest związany rozstrzygnięciem innego sądu lub organu, ustawodawca przewidział od niej odstępstwa. Sąd w postępowaniu karnym związany jest bowiem prawomocnymi rozstrzygnięciami sądu kształtującymi prawo lub stosunek prawny. Pomimo różnic istniejących między postępowaniami karnymi oraz postępowaniami cywilnymi, obojętnym nie powinien pozostawać fakt wpływu orzeczeń wydanych w toku postępowania cywilnego na toczące się postępowanie karne. Takie rozstrzygnięcie będzie bowiem oddziaływało na kształt owego postępowania oraz na decyzje podejmowane przez sąd karny. Przykładem są orzeczenia sądów cywilnych wywierające wpływ na wyroki sądów karnych wydawane w przedmiocie przestępstwa uchylania się od alimentacji. Na ich przykładzie wykazane zostanie, w jakim zakresie sąd ograniczony jest w swojej samodzielności podczas orzekania w postępowaniu karnym.