Status organizacji społecznej w postępowaniu administracyjnym po interwencyjnym odebraniu zwierzęcia. Glosa aprobująca do uchwały Naczelnego Sądu Administracyjnego z 24.02.2020 r., sygn. akt II OPS 2/19 - Zieliński-Andrysiak, Filip („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2021)
W uchwale Naczelnego Sądu Administracyjnego z 24.2.2020 r., sygn. akt II OPS 2/19 orzeczono, że organizacja społeczna, której przedstawiciel interwencyjnie odebrał zwierzę na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy o ochronie zwierząt, ma status strony. Część sądów administracyjnych przyznawała organizacji status strony, część podmiotu na prawach strony, a część zupełnie odsuwała ją od postępowania. Autor niniejszej glosy zgadza się z rozstrzygnięciem uchwały. Krytyce poddane zostało jednak uzasadnienie. Status strony organizacji i jej interes prawny wywodzić należy z dualistycznego charakteru postępowania, czego Naczelny Sąd Administracyjny nie zrobił. Analizie zostały poddane także skutki orzeczenia, to jak ukształtowana została sytuacja właściciela, organizacji i samego zwierzęcia.