Przedłużająca się sytuacja pandemiczna a sposobność uniknięcia konsekwencji egzekucji komorniczej - Urbanowicz, Aleksandra („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2022)
W artykule poruszono istotny problem związany z prowadzeniem postępowania egzekucyjnego z uwagi na przedłużającą się sytuację pandemiczną. Scharakteryzowano, jak wyglądało prowadzenie czynności egzekucyjnych przed pojawieniem się epidemii koronawirusa, i jak funkcjonuje ono od marca 2020 r. Zwrócono uwagę na trudności i problemy, jakie napotykają nie tylko wierzyciele, ale również sami dłużnicy i prowadzący postępowania egzekucyjne komornicy. Pomimo iż prowadzone są prace legislacyjne, mające na celu rozwiązanie wielu problemów dotyczących postępowań egzekucyjnych, to ich efekt może nie być zadowalający.