Uwagi o tożsamości sędziego kościelnego - Sobański, Remigiusz (Prawo Kanoniczne, 2002)
Praesentatur praelectio habita die 14.5.2002 in sessione annuali officialium et administrorum Tribunalium dioecesium Poloniae. Tractatur de identitate et autoconscientia iudicis ecclesialis, a quo revera exclusive causae nullitatis matrimonii disceptantur. In mentem revocantur tensiones, quae determinant campum in quo iudex ecclesialis laborat - tensiones ius ipsum stigmatizantes (ius fundamentale ad matrimonium contrahendum et officia matrimonii propria), et etiam officio iudicis iustis et simulque autem boni pastoris inhaerentes. „Operari” iudicis variis in aspectibus elucidatur et quaestiones munus et identitatem iudicis ecclesialis consequentes in mentem revocantur. Scopus praelectionis ab auctore intentus erat ut munus iudicis ecclesiaiis conscientiose conspicueque exerceretur.