Obowiązki szafarza sakramentu pokuty i pojednania : (kanon 983-986) - Pastuszko, Marian (Prawo Kanoniczne, 1996)
Hoc in articulo proemium, pars principalis et conclusio habentur. In proemio obiectum huius articuli canones 983, 984, 985 et 986 Codicis Juris Canonici Papae Joannis-Pauli esse annuntiantur. Pars principalis opusculi quattuor punctis constat. 1. Secundum can. 983 § 1 sacramentale sigillum omnino inviolabile est. Propterea minister sacramenti paenitentiae et reconciliationis paenitentem verbis vel alio modo quavis de causa aliquatenus prodere potest, - Can. 983 § 2 declarat obligatione secretum servandi teneri quoque interpretem omnesque alios ad quos ex confessione notitia peccatorum pervenit. 2. Ad normam can. 984 confessario seu ministro sacramenti paenitentiae et reconciliationis omnino prohibetur usus scientiae de peccatis paenitentis aquisitae etiam quovis revelationis periculo excluso. - Can. 984 § 2 vetat superior es notitia de peccatis ex confessione subditorum ad exteriorem gubernationem uti. 3. Can. 985 obligat magistrum novitiorum eiusque socium, rectorem seminarii aliusve instituti educationis ne audiant sacramentales confessiones suorum alumnorum in eadem domo commorantium. Solummodo in casu particulari ad instantiam alumni seu paenitentis id facere possunt. 4. luxta can. 986 § 1-2 in circumstantiis ordinariis paenitentium confessiones sacramentales audire debent omnes sacerdotes quibus animarum cura vi muneris est demandata. Urgente necessitate omnes confessarii seu qui facultate sacramentum paenitentiae et reconciliationis ministrandi praediti sunt, obligatione tenetur confessiones christifidelium excipiendi. In periculo mortis paenitentiaium omnes sacerdotes confessiones sacramentales audire debent. Sub fine articuli de textu canonum 733 §§ 1-2. 734 §§ 1-3 et 735 §§ 1-2 Codicis Canonum Eccesiarum Orientalium mentio fit.