Calunnia e accuse anonime nell’epoca tardo-antica : aspetti etici e legislativi - Lozito, Vito (Prawo Kanoniczne, 1996)
Vito L o z i t o zajął się w swoim artykule zagadnieniami związanymi z łacińskim pojęciem calumnia, a badania przeprowadził z historycznego punktu widzenia, przybliżając czytelnikowi różne rozumienie tego słowa, zależne od epoki. Autor swój wywód rozpoczął od baśni duńskiego pisarza De A m i с i s a, pt. Serce. Analiza tego dzieła literackiego doprowadziła do konkluzji, że fałszywe oskarżenie może być gorsze niż śmierć. Podobny wydźwięk treściowy ma analiza obrazu słynnego włoskiego malarza Botticelliego pt. La Calumnia. W dalszej części artykułu Autor nawiązał do czasów starożytnych, a mianowicie do początków chrześcijaństwa. Jednym z pierwszych pisarzy chrześcijańskich, traktujących o fałszywym oskarżeniu, był Cyprian Aleksandryjski - Ojciec Kościoła, który analizował m.in. fałszywe oskarżenia czy pomówienia na przykładach wyjętych w Biblii. I tak, opisał on historię Ezawa i Jakuba oraz historię Saula i Dawida. Z czasów bardziej współczesnych, Cyprian omówił edykt cesarza Hadriana, w którym został uregulowany sposób postępowania z ludźmi oskarżonymi o przynależność do gminy chrześcijańskiej. Autor omówił także poglądy Augustyna i Ambrożego, a ponadto zajął się ustawodawstwem Konstantyna Wielkiego odnośnie do fałszywych oskarżeń.