Konferencje Biskupów a Stolica Apostolska przed Soborem Watykańskim II - Sztafrowski, Edward (Prawo Kanoniczne, 1989)
In prima parte articuli auctor de genesi huius institutionis, scilicet de principalibus causis originis, tratta: Duae sunt praecipuae causae: negativa positio Sanctae Sedis erga Concilia plenaria et ne essitas ac utilitas congressionum eipiscoporum . In parte altera actus iuridici Sedis Apostolicae ad Conferentias Episcopales pertinentes, primum ante Codicem Iuris Canonici 1917 a et deinde post Codicem usque ad V aticanum II ed ili proponuntur. Isti multi sunt et quam maxime positivam eius positionem erga istitutionem repraesentant. Relatio Sanctae Sedis erga Conferentias Episcoporum etiam ex statutibus earum, quae multis in casibus apostolicam approbationem obtinuerunt, patet. Conferentiae Episcopales in Annuarium Pontificium prima vice anno 1969 insertae sunt, scilicet in principio pontificatus Ioannis XXIII, qui iam suam propositionem Concilii Vaticani II convocandi, significavit.