Pojęcie całkowitej symulacji małżeństwa przed Kodeksem Prawa Kanonicznego - Pastuszko, Marian (Prawo Kanoniczne, 1979)
Ad them a historicae evolutionis notionis totalis sim ulationis m a trim cnii quod attinet, duo sublineanda sunt. 1. A c. 26 X IV 1 publicato 1234 anno in D ecretalibus G regorii IX usque ad dim idium saeculi X V II auctores, scilicet B ernardus de Botone* seu Parm ensis, R aym undus de P ennafort, G offredus de Trano, H en ricus a Segusia seu C ardinalis Hostiensis, Innocentius IV, Joannes A ndreae, P etrus de A ncharano, Franciscus de Zabarellis, A ntonius de Butrio, Nicolaus de Tudeschis seu Tudescus, M arianus Socinus senior,. Joannes A ntonius de Sancto Georgio seu Praepositus, Alexander de Nevo, Baptista de Salis seu Trovam ala, Sylvester Prierias, Joannes Pau lus L ancelottus, M arcus A ntonius Cucchus, M artinus de Azpilcueta» Didacus C ovarruvias, Thom as Sanchez, Basilius Pontius, Franciscus; A ntonius O liverius, Franciscus Molinus, M artinus Bonasina, Augustinus; B arbosa, R aphael da Sanseverino, Joannes Angelus Bossiuś, M artinus; Perez de U nanoa, de casibus sim ulato anim o m atrim onium contrahendi, disputabant, sed quaestionem , quid sit sim ulatio m atrim onii vix attin gebant. 2. Ab Innocentio III usque ad C ardinalem P etrum G asparri solum modo haec notio sim ulationis nota fuerat, quam G asparri „totalem ” sim ulationem m atrim onii vocavit et a sic dicta partiali. distinguivit. A dimidio saeculi X V II aliqua hac de re scripserunt: Georgius G obatus, R obertus Koenig, Jacobus W iestner, C ajetanus Felix V erano, Joannes K ugler, Franciscus Sehm alzgrueber, Joannes Sim on F ranciscus de Lichtenstein, B onaventura Leonardelli, A ntonius M aria B oranga, Dominicus Lanzerini, Joannes Soglia, Septim us M aria Vecchiotti» Sim on A ichner, Josephus D’A nnibale. Hos apud scriptores notionem totalis sim ulationis m atrim onii auctor articuli perscrutatus est p ra e sentibusque explicavit.