Homoseksualizm jako przyczyna nieważności małżeństwa według najnowszej jurysprudencji rotalnej (1956-1976) - Stankiewicz, Antoni (Prawo Kanoniczne, 1979)
Hoc in articulo recensentur sententiae rotales, pro tem pore 1956-1976, quae de homosaxualitate tractaverunt. Non una erat S. R. R otae A uditorum opinio quod attin et ad quaestionem , quomodo nullitatis m atrim onii causae ob hoc vitium tractari deberent, u tru m ob defectum consensus propter exclusionem bonorum matrim onii, an ob am entiam , dem entiam defectum diseretionis iudicii, insaniam in re uxoria an vero ob im potentiam functionalem . Hoc enim sensu variae sententiae latae erant. Demum ab anno 1967, i.e. a sententia diei 2 decem bris 1967, c. L efebvre, vitium homosexualitatis adm issum est tractan d u m ob incapacitatem assum endi onera matrimonii. Item aliae subsequentes sententiae rem ipsam perspexerunt ac pertentaverunt, u ti sententia diei 25 februarii 1969, c. Anne, diei 6 octobris 1969, c. Pom pedda, diei 6 februarii 1973, c. Anne, ceteraeque, edicentes hom osexualitatem gravem et insanabilem per se ipsam esse causam nullitatis m atrim onii ob incapacitatem patientis tradendi e t acceptandi ius perpetuum et dxclusivum ad actus per se aptos ad prolis generationem . Ąliis verbis, his in casibus de incapacitate praestandi obiectum form ale consensus m atrim onialis agitur. Ex quo sequitur ut rotalis jurisprudentia plurim um contulerit ad renovandum , hac in re, ius m atrim oniale canonicum , quod in schem atibus incapaces ad contrahendum eos declarat, qui ob gravem anom ałiam psychosexualem m atrim onii essentiales obligationes assum ere nequ eu n t (c. 55 novus). A ltera autem dissertationis pars continet sententiarum rotalium v arii casus enuntiationesque quae de g ravitate et insanabilitate hom osexualitatis trac ten t ac de necessitate adhibendi peritos his in causis.