Statuty zakonu Bernardynów w Polsce 1453-1795 - Wyczawski, Hieronim Eugeniusz (Prawo Kanoniczne, 1982)
Omnia Statuta provincia-lia Bernardinorum , quae decursu tem porum in Polonia redacta fuerunt, characterem tantum m odo additam enti ad C onstitutiones generales habebant: nem pe ad C onstitutiones M artinianas (redactas a S. Joanne Capistrano et a M artino V confirm atas) ad que ad a. 1523, ad C onstitutiones B urgenses (prom ulgatas in capit. g en erali in Burgos) tem pore 1524— 1594 et ad C onstitutiones V allissoletanas (conditas in capitulo gen erali in V alladolid) ab anno 1595 usque ad partitiones R eipublicae P oloniae annis 1772— 1795. Statuta provincialia prom ulgata fuerunt anno 1488 in capitulo Cracoviensi occasione fundationis Provinciae (vicariae) Poloniae (Statuta B. L adislai de G ielniów v el L udovici de la Torre), postea anno 1524 in capitulo W artensi post divisionem Ordinis a Leone X in Ordinem Fratrum M inorum et Ordinem Fratrum M inorum C onventualium (Statuta U rielis de G rabów v el R aphaelis de Proszow ice) et anno 1597 in capitulo Sam boriensi in sequelam novarum C onstitutionum generalium V allissoletanarum (Statuta B enedicti Gąsiorek). A ttam en alia m ulta capitula provincialia suis decretis partieularibusque statutis supra m em orata Statuta provincialia adim plebant et corrigebant. Post dism em brationem Provinciae Poloniae annis 1628— 1637 in 3 Provincia« : M aioris P oloniae, M inoris Poloniae et R ussiae et post ex - divisionem anno 1741 P rovinciae L ithuanae e Provincia M inoris Poloniae, conditae noviter Provinciae statutis B enedicti G ąsiorek regebantur. Et tune plurim a capitula provincialia trium et postea quttuor Provinciarum prom ulgebant varia décréta et particularia statuta, quibus adim plerentur et corrigerentur Statuta P atris Gąsiorek. A ltera in parte articuli positus est elenchus om nium Statutorum provincialium Ordinis in Polonia una cum eorum collectionibus com - pilationibusque, quae u ti reliquiae num erosae eorum copiae unaquaque in Provincia, ad nostra tem pora in publicis archivis et bibliothecis asservantur.