Orzeczenie papieża Urbana II w sprawie diakonatu udzielonego przez heretyków - Nasiłowski, Kazimierz (Prawo Kanoniczne, 1983)
R es ad q u a estio n e m sp ectat, u tru m U rb a n u s II D a ib e rtu m q u e n d a m ab episcopo h a e retic o in d iaco n u m o lim o rd in a tu m e t ad E cclesiam re v e rte n te m ex in teg ro , u t dicit, d iaco n em co n stitu en s eid em sac ra - m e n tu m o rd in is ite ru m co n tu lisse d icendus sit, necne. Q u ia a u te m R om a n u s P o n tife x ad decisionem su am p ro b a n d a m a u c to rita te m la u d a t In n o ce n tii I e t D am asi p ap ae de chorepiscopis epistulaim suipposititiam , q u ae P seu d o isid o ro d eb e tu r, q u i ta n tu m p re sb y te ra le m e t episcopa- ]em o rd in em sa c ra m e n tu m esse, d iaco n a tu s v ero o rd in e m sa c ra m e n tu m n o n esse ten et, a lla tis U rb a n i II, In n o c e n tii I e t P seu d o isid o ri a u c to rita - tib u s eisque secu m c o m p a ra tis q u aestio b re v ite r e x p lic a tu r de loco, q u em in te r cetero s o rd in is g ra d u s ch o rep isco p i o ccupant, ite m quaestio, u tru m d iaco n a tu s ordo sa c ra m e n tu m sit, necne. D einde u triu sq u e h u iu s q u aestio n is ra tio n e h a b ita ip sa U rb a n i II e n u n tia tio e x a m in a tu r e t v a riis arg u m e n tis d e m o n s tra tu r R o m an u m illu m P o n tific em u n iv e rsa le m E cclesiae tra d itio n e m v im sa cram en ti o rd in is in fo rm a cath o lica sive in tu s sive fo ris co llati agn o scen tem m in im e offendisse. P ro b a ri en im non p o te st U rb a n u m II sa c ra m e n ta - lem d iaco n a tu s g ra d u m ag n o scen tem ite ru m D aib erto sa c ra m e n tu m o rd in is in eodem g ra d u contulisse. Si a u te m R o m an u s P o n tife x diaco n a tu s o rd in e m sa c ra m e n tu m n o n esse p u ta v e rit, eu m quovism odo hunc o rd in em c o n feren te m ecclesiasticae, q u a m d ix im u s, tra d itio n i n o n re - p u g n asse co n clu d e n d u m est. Q uia a u te m n esc itu r, in quo diaco n i illiu s a R om ano P o n tifice fa c ta co n stitu tio p ro p rie c o n sistâ t q u id v e de d iaco n atu s o rd in e P o n tife x ille se n se rit, to ta q u aestio adeo sin g u la ris a p p a re t, u t e x e a n u llu m sum i p o ssit e x e m p lu m ad p ro b a n d u m re ite ra tio n e m sa c ra m e n ti o rd in is ab U rb an o II fa c ta m fuisse. N on e st en im d u b iu m , q u in R om anus P o n tifex , u t ipse te s ta tu r, u n iv e rsa le m se q u a tu r E cclesiae tra d itio n e m , q u am su p ra dixim us. K o b er tarn e n U rb a n u m II in aliis d ecretis suis sa c ra m e n tu m o rd in is ab h a ere tic is co llatu m agnovisse, hic a u te m sa c ra m e n tu m d iaco n atu s ite ru m D aib erto co n tu lisse a ffirm a t e t ex hoc occasionem a rr ip it ad p ro b a n d u m eu n d em R o m an u m P o n tificem sa c ra m e n tu m o rd in is ab h a ere ticis c o llatu m in te rd u m agnovisse, in te rd u m v ero n on agnovisse. Q u ia a u te m K o b er alios P o n tifices R om anos sa c ra m e n tu m o rd in is ab h a ere ticis o rd in a tis in eodem g ra d u ite ru m co n tu lisse ten et, quod m inim e v e ru m est, eiu s opinione p rim u m a lla ta q u ib u s deinde illa erro - rib u s a ffe c ta sit, v a riis arg u m en tis seu reg u lis p ro b av im u s ad q u a estio n em h an c re c te so lv en d am apfcis iisque p rim u m a nobis in d icatis atq u e in aliis d isp u tatio n ib u s n o stris fu siu s ex p licatis.