"Norma vitae" : pierwsze konstytucje zakonu marianów - Kałowski, Julian (Prawo Kanoniczne, 1983)
In a rtic u lo hoc a u c to r d ilig en ti su b iecit an aly si atq u e e x p lic a v it iiond u m n o tas conistitutiones a Polono, P. S ta n isla o P apczyński, secunda p a rte diimiidia saeculi sep tim i decim i confectas easq u e M a ria n o ru m ord in i im p o sitas q u i p rim u s in P o lo n ia ordo relig io su s ex stitisse n o scitu r. Q ua in q u aestio n e re c te e t o rd in e d iiu d ican d a a u c to r p ra e fa tio n e in - stru c tu s in „N o rm a v ita e ” d ata, ite m p ra e sc rip tis canonicis saeculi decim i sep tim i necn o n eiu sd em te m p o ris c a n o n ista ru m o p erib u s in n ix u s in d o lem e t n a tu ra m iu rid ic a m o rd in is M a ria n o ru m d e m o n stra t m u ltisq u e arg u m e n tis p ro b a t P. P ap czy ń sk i in s titu tu m stric te ere m i ticu m n eq u e condidisse n eq u e co n d en d u m sibi proposuisse, sed in o rd in e relig io so ru m condendo c o n g ru e n te r cu m p ra e sc rip tis egisse iu ris can o n ici u n iv e rsa lis hisce te m p o rib u s vig en tis. A u cto r e n a rra v it eiusd em o rd in is p ro p o situ m p rin c ip a le necn o n p a rtic u la re a tq u e m edia e x p licav it, q u ib u s M a rian i a d iu ti im p o sita eis ab e o ru m co n d ito re P. P ap czy n sk i officia e t m u n ia rite o b ire po ssin t. Ite m e n a rra tu r, quo m odo M a ria n o ru m v ita consiliis ev an g elicis acc o m m o d an d a sit a tq u e d e m o n s tra tu r o m n ia „N o rm ae v ita e ” iu ssa ad v o ta sp e c ta n tia a relig io sis v iris e m itte n d a cum iu ris canonici p ra e sc rip tis co n co rd are, im m o n o n n u lla eo ru m ex v a riis Sedis A postolicae d e c retis necn o n relig io so ru m tu n e e x siste n tiu m c o n stitu tio n ib u s e t re - g u lis ad v e rb u m d ep ro m p ta esse. Ite m a u c to r b re v ite r an im u m a d v e rtit ad p ias e x e rc itatio n es d escrib en d as, sin e q u ib u s v ita relig io sa n eq u id em m en te concipi possit. D einde m odo om nino sin g u la ri p ro b lem a d iscip lin ae relig io sae discepta tu r, q u ae m u ltis d e fe n s ita tu r p ra e sc rip tis in „N o rm a v ita e ” conten tis. D enique ip sa com positio e t co n stitu tio M a ria n o ru m o rd in is e n a rr a tu r a tq u e eiu sd em reg im en e x p lic a tu r necnon p ra e s c rip ta in te rp re ta n tu r cu m q u aestio n e h ac con n ex a, u t su p e rio ru m electio eo ru m q u e an im i dotes a tq u e obligationes. Q u aestio n ib u s a u te m de so d alib u s in o rd in em recip ien d is necn o n de e o ru n d e m fo rm atio n e relig io sa a tq u e de re ligiosis ex o rd in e rem o v en d is to ta d isp u ta tio c la u d itu r. Q uia a u te m p rim a e M a ria n o ru m co n stitu tio n es, q u as dix im u s, sive iu rid ic a sive h isto ric a eo ru m ra tio n e h a b ita scien tifice e la b o ra ta e non su n t, a rtic u lo hoc n o n m in im i m o m en ti la c u n a im p le tu r in P o lo n o ru m litte ra tu ra can o n istica u sq u e ad tem p u s n o stru m ex isten s.