Ponownie o proboszczach wojskowych i delegacji upoważnienia do asystencji małżeńskiej - Sobański, Remigiusz (Prawo Kanoniczne, 2003)
Potestne parochus militaris facultatem matrimoniis assistendi delegare? Iterum opinio sustentatur et probatur parochum militarem potestate hac carere. Deficit enim ei facultas, quae parocho territoriali c. 1111 §1 tribuitur.