Recepcja prawa w Kościele - Sobański, Remigiusz (Prawo Kanoniczne, 2003)
Praesentatur praelectio habita in sessione canonistarum Poloniae die 21.5.2003 in Facultate luris Canonici Universitatis Cardinalis Stephani Wyszyński Varsaviae occasione XX anniversarii promulgationis Codicis luris Canonici convocata. In sessione de receptione Codicis in Polonia tractabatur, scilicet in statutis concilii plenarii, in decretis Confesentiae Episcoporum atque in activitate legislativa singulorum episcoporum. Praelectio superius praesentata utpote introductio in thema discussum concepta erat. Primo distinctio inter receptionem aliaque phaenomena similia delineatur. Secundo passu in lucem ponuntur receptio restricta ad susceptionem textus et receptio iuris in largo contextu (Wieacker) perspecta. Denique animadvertitur distinguere oportet receptionem exogenam et receptionem endogenam, quae etiam approbatio legis appellatur. Thesis evolvitur et sustentatur receptionem etiam endogenam activo et creativo processu consistere, minime vero ad solum obsequium reduci posse.