Pojęcie ekskomuniki w świetle zadań pastoralnych Kościoła w Projekcie prawa karnego z 1973 r. oraz w Kodeksie Prawa Kanonicznego z 1983 r. - Syryjczyk, Jerzy (Prawo Kanoniczne, 1989)
Hoc articulo de effectibus excommunicationis, prout illi to Schemate iuris poenalis anno 1973 elaborato et in Codice Iuris Canonici anno 1983 promulgato exponuntur, pastorali Ecclesiae officio respecto, tractatur. Quod ad pastoralem animarum curam pertinet, excommunicatio in Codice luris Canonici hoc tempore vim suam obtinenti ad praxim et vitam Ecclesiae aptior evadit, quam illa, quae in Schemate supra laudato exposita est. Excommunicatio, ex qua quis ad Sacramentum Poenitentiae accedere non prohibetur, simul etiam Sacram Communionem accipere vetatur (iuxta Schema anno 1973 elaboratum), eo tantum spectat, ut reus, utpote societatis membrum, emendetur. Praeterea talis excommunicationis conceptus discrimen inter censure et poenas expiatorias tollit. In Codice Iuris Canonici anno 1983 edito poena excommunicationis eo constituta est, ut reus sensu theologico emendaretur, et haec poena a poenis expiatoriis longe diversa est. At tamen talis excommunicationis conceptus, qualem in Codice luris Canonici anno 1983 invenimus, saepe reprenditur et a multis coarguitur, praesertim in iis, quae ad remissionem censurae in Sacramento Poenitentiae attinent. Omnes hic fere animadversiones repetuntur quae in recensendo Codice Iuris Canonici anno 1917 edito afferebantur. Praeterea ex remissione censurae in foro interno (sacramentali) concessa, iuxta Codicem Iuris Canonici anno 1983 promulgatum, plures controversiae et dubia oriuntur, quam quae ex canonibus CIC/1917 in lucem oriebantur. Denique remissio excommunicationis latae sententiae a confessariis concessa, etsi rationes pastorales id suadeant, efficit, ut excommunicatio suo poenali charactere privetur.