Nowe formy zrzeszeń katolików świeckich w XIII wieku - Bar, Joachim (Prawo Kanoniczne, 1969)
Saeculo XIII novae formae fidelium ortae sunt, sic dicti tertii ordines. Qui propter multas rationes conditi sunt: imprimis tertius ordo desideria implebat fidelium, qui vitam vere ' spiritualem in mundo ducere cupiebant; deinde res gestae S. Dominici et S. Francisci pietatem inter Christianos excitaverunt, eosque ad vitam poenitentiae iuxta Evangelium protraxerunt. Conditor tertii ordinis franciscalis anno 1221 S. Franciscus Assisiensis exstitit. Ad instar te rtii ordinis franciscalis alii etiam tertiii ordines penes diversos ordines regulares conditi sunt. Regulam tertii ordinis franciscalis S. Franciscus cardinale Hugolino adiuvante composuit. Textus primitivus periit, tres tamen varii textus reperti sunt. Ab anno 1289 textus regulae tertii ordinis usitatus hac in forma fuit, quam Nicolaus IV Papa in bulla „Supra montem” confirmavit. Simplex modus vitae, concordia, amor proximi, honestas in conversatione cotidiana tertiariorum multa effecerunt magnaque ad humanitatem et urbanitatem morum et Evangelium in vitam laicorum inducendas pars fuerumt.