Rola misji kanonicznej w realizacji prezbiterium diecezjalnego - Krawczyk, Władysław (Prawo Kanoniczne, 1980)
Ex Codice Iuris Canonici patet sacerdotes dioecesanos solum ad presbyterium dioecesanum pertinere (can. 111). Alia-m doctrinam in hacre Concilium Vaticanum II exponit. Ex constitutione Lumen gentium (n. 28) et decreto C hristus D om inus (n. 28) evadit, ut ad presbyterium dioecesanum pertineant etiam ii sacerdotes, qui ad curam anim arumtem poralem alicui E cclesiae particulari addicti sunt necnon sacerdotes religiosi quam vis sollicitudinem anim arum cum episcopo in eius dioecesi habentes. Auctor in hoc articulo volu it responsionem dare in quaestione: quo modo sacerdotes dioecesi ad cura anim arum tem poralem addicti et religiosi pertinere possunt ad presbyterium dioecesanum alicuius Ecclesiae particularis ratione incardinationis in sua dioecesi v e l inscription is in sua religione m anentes? Primum varias opiniones canonistarum in hac quaestione dissertantiu m exponit denique dat opinionem suam . Secundum eam opinionem .instrum entum incorporationis ad presbyterium dioecesanum m issio canonica est propter quam participatio sacerdotum sacram entalis in sacris m uneribus episcopi actuatur. A diuncti unitate unius Sacerdotii Christi et participantes in m uneribus sacris unius episcopi unum presbyterium dioecesanum atque unam fam iliam sacerdotalem constituunt. In luce doctrinae C oncilii V aticani II ad presbyterium dioecesanum pertinent non solum sacerdotes dioecesi incardinati sed etiam ei addicti necnon religiosi, qui in ea m issionem canonicam habent.