Skutki całkowitej symulacji małżeństwa - Pastuszko, Marian (Prawo Kanoniczne, 1980)
H oc im articulo auctor de effectiibus totaliter m atrim onium sirnulandi sub aspectu historico et in lu ce hodieornae doctrinae agit. E ffectu s totalis sim iulationis m atrim onii sunt: 1. P raesum ptio ex c. 26 XIV 1 eit can. 1086 § 2. contra simulatiomam m atrim onii. 2. Nulliitais m atrim onii m odo totałiteir sim ułato contracti. 3. C onflictus in ter forum in ternum et externum . E x can. 1086 § 1 internus anim i consensus sem per praesu m itu r conform is verb is v el signis in celebramdo m atrim onio adhibitiis. A t Simulator in foro interno persuasionem habet se in valid e matrimonium contraxisse. 4. Inhabilitas simulatorAs nulli.tatem m atrim onii coram iu d ice accusandi. E tenim , gemeratim loquendo, sim ulator haibatur causa directa, culpabilis et dolosa nu llitatis m atrim onii totaliter sim ulati. 5. Responsabiliiitais m oralis e matrirnoindo toitaliiter sim ula te profluens. O m nes auctores sim ulatorem peccare cerusent. N onnulii auctores dicunt etiam de sacralegio in casu sim ulationis m atrim onii, sed auctori artieuli id non placet. 6. Obldgationes cum m atrim onio m odo sim ułato contracto coniunctae, sipeciatim relate ad partem deceptam .