Chrześcijanin przyjmujący bierzmowanie - Pastuszko, Marian (Prawo Kanoniczne, 1984)
Sacram entum Confirmationis nec theologice nec sub aspectu iuridico elaboratum esse dicitur. Propterea auctor de confirm ando articulum scripsit, et quidem in duabus partibus. In parte prima, historica, nonnulli fontes iuris canonici subiectum confirm ationis attingentes exponuntur. Etenim sciendum est quod iam prim is Ecclesiae saeculis Donum Spiritus, Sancti seu Sacram entum Confirm ationis solum m odo baptizati suscipiebant. D ecursu tem porum a confirm ando expectabatur, ut in statu gratiae esset et insuper instructus tum de ipso Sacram ento C onfirm ationis tum de vita a confirm ato ducenda. lu s vetus in can. 476 Codicis Iuris Canonici receptum est. V ix post annum 1946 de confirm ando in periculo m ortis constituto lex statuitur, nem pe in decreto Spiritus Sancti M unera a Coingregatione de D isciplina Sacram entorum promulgato. Quae lex in decreto Post Latum Congregationis de Propaganda Fide, in Motu Proprio Pastorale M unus diei 30 novem beris 1963 anni Papae P auli VI et in P ontificali Romano publici iuris facto anno 1973, confirm ata est. In ephem eride Com m unicationes et in Schem ate Iuris Sacram entalis, neenon in I et II Schem ate Codicis Iuris Canonici ius novum de confirm ando conditur, quod in articulo praesentatur. In fine articuli auctor quandam differentiam inter can. 48 Schem atis Iuris Sacram entalis et n. 52 novi Pontificalis Romani indicat. Ex hoc difficultatem practicam orituram esse auctor praevidet.