Transhumanistyczna koncepcja samooptymalizacji w refleksji religijno-pedagogicznej - Reimer , Tibor (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Współczesna kultura jest wyraźnie przesiąknięta ideami transhumanizmu. Opierając się na zasadach takich jak technologizacja i samooptymalizacja, transhumanizm promuje ideę ciągłego przesuwania granic bezpośredniego fizycznego i psychologicznego istnienia człowieka. Samooptymalizacja polega na poprawieniu sprawności fizycznej i poznawczej, a także emocjonalnej i społecznej. W niniejszym artykule chcemy zbadać kwestię tego, w jaki sposób refleksja nad edukacją religijną podejmuje transhumanistyczną koncepcję samooptymalizacji i w jakim stopniu może być ona uwzględniona w edukacji religijnej. Najpierw skupimy się na podstawach transhumanizmu, a następnie zbadamy temat natury ludzkiej i cielesności z perspektywy transhumanistycznej i spróbujemy wdrożyć go dydaktycznie w edukacji religijnej.