Czy Jezus Chrystus jest Symbolem Boga? - Tsaturyan, Dajad (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Jest to polemika z książką amerykańskiego jezuity i teologa ks. Rogera Haighta pt. Jezus Symbol Boga. W swej książce ks. Haight często stosuje terminy: „symbol” i „symboliczny”. Stara się też dowodzić, że dla chrześcijan Wcielone Słowo Boga jest „konkretnym” lub „klasycznym symbolem Boga”. Przyjmując jednak takie twierdzenie, trzeba też przyjąć, że Jezus Chrystus zarówno jest i jednocześnie nie jest Bogiem, ponieważ – według Haighta – „symbol jednocześnie jest i nie jest tym, co symbolizuje”. Stosując język właściwy dla kultury postmodernistycznej, Haight uważa, że wniósł wiele nowego światła w pojęcie chrystologii. W rzeczywistości posunął się za daleko w reinterpretacji istoty i tradycyjnych doktryn o Chrystusie i zbawieniu. Niestety, praca Rogera Haighta może wprowadzić w błąd tych chrześcijan, którzy nie mają silnej wiary w Jezusa Chrystusa. Chrystologia Haighta próbuje zrobić z Syna Bożego zwykłego człowieka, po prostu Jezusa, ale nie Chrystusa, który poprzez swe wcielenie objawił Boga ludziom.