Wybrane aspekty metodologii teorii ugruntowanej – jakościowej strategii badawczej - Skoczyńska-Prokopowicz , Barbara (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Osoby prowadzące badania naukowe w obszarze nauk społecznych ciągle poszukują nowych sposobów analizy rzeczywistości społecznej. W badaniach naukowych, obok metod ilościowych, od wielu lat chętnie wykorzystuje się metody badań jakościowych. Jedną z metodologii dostarczającej podstaw do systematycznego przeprowadzenia badań empirycznych i analizy uzyskanych danych jakościowych jest metodologia teorii ugruntowanej. Artykuł ma charakter przeglądowy, prezentujący główne założenia teorii ugruntowanej. Celem artykułu jest także porównanie metodologii z podejściem etnometodologicznym wraz ze wskazaniem roli badacza w badaniach jakościowych.