Kierownictwo duchowe alumnów seminariów duchownych i zakonników w Prawie Kanonicznym (II): zachowanie tajemnicy - Domaszk, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W opracowaniu rozważono prawo kanoniczne, które określa wymogi dla kierowników duchowych w seminariach i zakonnych domach formacyjnych. W opracowaniu odniesiono się do obowiązku uszanowania stosownej tajemnicy informacji, dyskrecji, zachowania tajemnicy spowiedzi, respektowania dobrego imienia oraz intymności osób i ochrony ich danych osobowych. Tajemnica sakramentu spowiedzi jest uszanowana na forum polskiego prawa państwowego. Należy przypominać o należytej dyskrecji wobec informacji, które pochodzą z kierownictwa duchowego pozasakramentalnego. Kierownik jest wezwany do ochrony dobrego imienia i intymności osób, którym służy. Nowym wyzwaniem w tym odniesieniu jest ochrona dokumentów i informacji, zapisanych w formie cyfrowej, czy również kierownictwo dokonujące się za pośrednictwem Internetu. Temat ten wymaga dalszych badań.