Kościół a problem (de)populacji w kontekście współczesności - Młyński , Józef (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W niniejszym artykule zweryfikowano kluczowe zagadnienia w obszarze współczesnej dzietności. Celem artykułu jest dokonanie deskrypcji "regresu dzietności" oraz wskazanie działań pomocowych ze strony Kościoła dla małżeństw urzeczywistniających funkcję prokreacyjną i odpowiedzialne rodzicielstwo. Zagadnienie to, dotyczy przyczynowości zmniejszenia dzietności, jej rozmiaru i odnowy demograficznej. Kościół świadomie wspiera kwestie dzietności na wielu płaszczyznach: religijnej, kultycznej, ekonomicznej, społecznej i mentalnej. Towarzysząc rodzinie na drodze zrodzenia i wychowania dzieci podejmuje współpracę z działaniami podejmowanymi przez Państwo. Oczywistością jest, że każdy obywatel stanowi dobro społeczne, bez którego brak zastępowalności pokoleń powoduje "biologiczną śmierć" każdego narodu.