Polscy duchowni – heftlindzy a rozgrywki piłki nożnej w Konzentrationslager Dachau. Cz. I - Brakowski, Jacek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Pierwszym niemieckim obozem koncentracyjnym na terenie III Rzeszy Niemieckiej był KL Dachau, który powstał w 1933 roku. Począwszy od 1940 roku zgromadzono w nim prawie 3000 duchownych różnych wyznań i narodowości, z czego 97% stanowili duchowni Kościoła katolickiego. Wśród nich było 1807 było Polakami. KL Dachau było zatem obozem, w którym skupiono największą ilość duchownych wyznania rzymskokatolickiego w czasie II wojny światowej. Po klęsce Niemców pod Stalingradem na początku 1943 roku, rozluźniono nieco rygor w obozie koncentracyjnym w Dachau. Pozwolono więźniom na przykład na lekturę książek i prasy niemieckiej czy też urządzanie zamkniętych przedstawień teatralnych. Artykuł ten podejmuje w swojej tematyce mało znany wątek organizowania w KL Dachau rozgrywek sportowych, w szczególności zawodów piłki nożnej, w których brali aktywny udział również polscy duchowni.