Starotestamentowe antycypacje trynitarne w perspektywie motywu wielości w istocie Bóstwa - Grula , Leszek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest syntetyczne przedstawienie przesłanek starotestamentalnych, sugerujących istnienie w Bogu pewnych wielości, które w perspektywie Nowego Testamentu dają się nam odczytać jako działanie poszczególnych Osób Bożych. Analiza i zestawienie fragmentów Starego i Nowego Testamentu świadczy w perspektywie Bożych działań i Jego opisów, że na przestrzeni dziejów Bóg wnikał w życie ludzi zawsze w Osobach Ojca Syna i Ducha Świętego.