Komunikacja niewerbalna w misji nowej ewangelizacji. Aspekt teologicznomoralny - Niewiadomski, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Nowa ewangelizacja jest najważniejszym zadaniem dzisiejszego Kościoła katolickiego. Głoszenie Ewangelii odbywa się poprzez komunikację międzyludzką. Badania prowadzone przez humanistów wskazują na znaczenie mowy ciała w komunikacji międzyludzkiej. Podobnie Magisterium widzi swoje elementy w procesie ewangelizacji. Misja ta wiąże się również z aspektami teologicznymi i moralnymi. Celem artykułu jest zdefiniowanie implikacji moralnych związanych z komunikacją niewerbalną w dziele nowej ewangelizacji. W tym kontekście można mówić o obowiązku skutecznego głoszenia Ewangelii, czyli z uwzględnieniem faktu, że na skuteczność taką wpływa świadomość własnych komunikatów niewerbalnych oraz podstaw teorii komunikacji. Akt komunikacji może wiązać się z grzechami zaniedbania, izolacji i agresji.