Uwarunkowania społeczne i socjalne życia rodziny oraz jej wpływ na wychowanie - Woś, Marek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Problematyka rodziny, która jest podstawową komórką społeczną, jest dla socjologii priorytetem. To w rodzinie jednostka uczy się pierwszych wzorców interakcji, by następnie przenieść je na swoje interakcje z innymi ludźmi. Badania socjologiczne nad problematyką rodziny, tak bogate i różnorodne, można podzielić na różne grupy tematyczne. Istotą rodziny jest wzajemny związek między małżonkami, a co za tym idzie, między rodzicami a ich dziećmi. Obecnie wydaje się, że rodzina jako instytucja społeczna dotknięta jest kryzysem wewnętrznym. Dlatego wszelkie działania, w tym badania naukowe, które mogłyby poprawić jego dobrostan, powinny być jak najbardziej zalecane.