Czym jest a czym nie jest psychologia pozytywna? Poszukiwanie paradygmatu - Kwiatek, Piotr; Wilczewska, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule wskazano istotne kryteria wskazujące na tożsamość psychologii pozytywnej powstałej pod koniec lat 90. w USA. Ponieważ różnorodność interpretacji często utrudnia zrozumienie charakteru i misji psychologii pozytywnej, ważne jest, aby wziąć pod uwagę jej założycieli, elementy kształtujące psychologię pozytywną, a także wewnętrzne procesy zmian. Otwarta na współpracę interdyscyplinarną psychologia pozytywna zachowuje swój specyficzny profil, cele i metody. Ma swój własny paradygmat wskazujący, co można uznać za psychologię pozytywną i gdzie można znaleźć jej granice.