Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego – część I - Majchrzak, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika na podstawie przepisu art. 52 Kodeksu pracy jest możliwe w trzech wskazanych przypadkach. Najczęstszymi przyczynami rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia są ciężkie naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych spowodowane nietrzeźwością, niewykonaniem lub odmową wykonania poleceń służbowych oraz zakłócanie porządku w miejscu pracy. W niniejszym artykule szeroko omówiono orzecznictwo Sądu Najwyższego w tym zakresie.