Państwowe Grono Konserwatorów Zabytków Archeologicznych i Państwowe Muzeum Archeologiczne i ich rola w ochronie zabytków archeologicznych - Karczewski , Marcin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Państwowa Rada Ochrony Zabytków Prahistorii była pierwszą nieformalną grupą zajmującą się ochroną dziedzictwa archeologicznego w dziejach Polski. Rada działała na podstawie ustawy o ochronie zabytków wydanej przez Radę Regencyjną Królestwa Polskiego w dniu 31 października 1918 r. Po zmianach legislacyjnych w 1928 r. Rada została rozwiązana i zastąpiona przez Państwowe Muzeum Archeologiczne w Warszawie. Artykuł przedstawia burzliwą historię tych dwóch instytucji oraz system ochrony dziedzictwa kulturowego w okresie międzywojennym.