Problem bezdomności w Norwegii – skala zjawiska, uwarunkowania, przeciwdziałanie - Szluz , Beata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Bezdomność jest problemem społecznym, który mimo swojej powszechności nie został do dziś skutecznie rozwiązany. Stwarza wiele trudności w badaniach naukowych, a nawet jest niebezpieczna dla badaczy lub praktyków zajmujących się jej zapobieganiem. Stąd postulat ciągłego poszukiwania nowych rozwiązań i doskonalenia już istniejących. Tematem artykułu jest zjawisko bezdomności w Norwegii.