Zabytki Ziemi Konińskiej wartością kształtującą tożsamość i rozwój kulturowy regionu konińskiego - Nowiński, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Dynamiczny rozwój przemysłu w Koninie i okolicach zapoczątkowany w latach pięćdziesiątych XX wieku oraz napływ ludności z różnych regionów zmieniły charakter i postrzeganie Konina i powiatu konińskiego. W obliczu tych wszystkich nowych zjawisk niezwykle ważne jest kulturowe zdefiniowanie tych ostatnich. To właśnie zabytki stanowią jedną z podstawowych wartości utrwalających świadomość historyczną i tożsamość kulturową narodu, aw jego obrębie małych społeczności (Heimats). Zabytki tworzą bezcenną spuściznę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, budując jednocześnie prestiż nie tylko miejsca, w którym się znajdują, ale także całego regionu. Dzisiejsze terytorium powiatu konińskiego różni się od swoich historycznych granic, zmienionych i uporządkowanych po rozbiorach Polski w końcu XVIII wieku. Tożsamość kulturowa regionu była przez wiele stuleci kształtowana przez imponujący zespół zabytków znajdujących się na terenie przedrozbiorowego powiatu konińskiego. Również dziś bogata spuścizna zabytków powinna współtworzyć tożsamość kulturową i strategię rozwoju regionu. Wysoka jakość substancji zabytkowej oraz atrakcyjna oferta rekreacyjna regionu konińskiego zapowiadają silny branding turystyczny „Powiatu Konińskiego”, którego mottem promocyjnym mogłoby być: „Powiat koniński – bogaty w przyrodę i kulturę”.