Paradygmat poznawczy etologicznej Szkoły Lorenza-Tinbergena - Sut , Anna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Pojęcie tytułowego paradygmatu nawiązuje do prac Thomasa Kuhna, który w latach 60. ubiegłego wieku odniósł je do wszystkich typów ludzkiego poznania, a zwłaszcza do poznania naukowego utożsamianego z naukami przyrodniczymi. Wielu historyków zwraca uwagę na fakt, że Konrad Lorenz, uznawany za twórcę nowoczesnej etologii, zgromadził grupę biologów wyznających jednolitą metodologię badań. Współpraca Konrada Lorenza z Nikolaasem Tinbergenem, prowadząca często do twórczych sporów, miała dla etologii szereg fundamentalnych skutków, z których najważniejsze dotyczyły etologicznej teorii instynktu i etologicznej teorii praw rządzących funkcjonowaniem bodźców. Współpraca między Lorenzem a Tinbergenem zaowocowała tym, że dziś możemy mówić o szkole etologii Lorenza-Tinbergena, która tej dziedzinie wiedzy przypisuje stałe miejsce pośród innych typów ludzkiego poznania, zwłaszcza wśród różnych gałęzi biologii ewolucyjnej.