Równość płci. Aspekty historyczno-społeczne i prawne - Szymanik, Elżbieta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Obecny status kobiet w życiu społecznym i gospodarczym kształtował się przez wiele stuleci i pozostawał pod wpływem różnorodnych wydarzeń kulturalnych i gospodarczych. W przeszłości rola kobiet ograniczała się do wąskiego zakresu środowiska domowego. Pierwsze ruchy kobiece powstały w Stanach Zjednoczonych pod koniec XVIII wieku. Pod koniec lat 50-tych powstała Wspólnota Europejska i podpisano traktaty rzymskie. W latach 70-tych zwiększył się udział kobiet w rynku pracy, w związku z czym kobiety częściej były narażone na przejawy dyskryminacji. W Polsce pierwsze ruchy kobiece pojawiły się dopiero w latach 30. Wejście Polski do struktur Unii Europejskiej w 2004 roku pociągnęło za sobą gwałtowną zmianę polityki równościowej.