Pocysterskie opactwo w Lądzie jako centrum kultury. Analiza oczekiwań odbiorców - Sadowski, Ryszard; Skowroński, Bartłomiej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest drugim z serii „Pocysterskie Opactwo w Lądzie jako Centrum Kultury”. Pierwszy ukazał się w 3 numerze „Seminare” z 2014 roku. Przedstawia wyniki badań zainteresowania turystów nowymi propozycjami kulturalnymi oraz podsumowuje ocenę potencjalnych odbiorców dziesięciu nowych ofert kulturalnych. Nowe propozycje obejmują sympozja naukowe, spektakle teatralne, wystawy oraz nową formułę prezentacji źródeł bibliotecznych.