„Passio Sanctorum Martyrum Fructuosi Episcopi, Auguri et EulogiDiaconum” i jej motywy w twórczości Augustyna i Prudencjusza - Skowroński, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Obaj autorzy, Prudencjusz Klemens i Augustyn z Hippony, wspominali w swoich dziełach męczeńską śmierć biskupa Fruktuozusa z Terragony i jego diakonów Auguriusza i Eulogiusza. Wiersz VI z Peristefanonu w całości poświęcony jest tematyce męczenników hiszpańskich. Podobnie Augustyn w swoim Sermo 273 wspomina Fruktuozusa, Auguriusza i Eulogiusza. W artykule skupiono się na sposobie, w jaki obaj autorzy opisują męczeństwo.