Znaczenie terminu „epidemia” w starożytnej literaturze grecko-rzymskiej (Próba analizy na wybranych przykładach) - Iwańska, Judyta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule omówiono znaczenie terminu „epidemia” w źródłach literackich starożytnej Grecji i Rzymu. Przedstawia próbę prześledzenia semantyki słów no/soj, loimo/j i e)pidemi/a w literaturze greckiej oraz ilustruje różne zastosowania e)pidemi/a przed Hipokratesem. Pokazuje też, jakimi terminami posługiwali się skrybowie rzymscy na określenie zarazy, czy wskazuje, że Homer użył tego słowa w Illiadzie w znaczeniu: „ten, który namiętnie lubił straszliwą wojnę domową”. Sofokles użył epidemios w Królu Edypie, odnosząc się do rozpowszechniania i propagowania sławy króla. Autorzy przed Hipokratesem stosowali ten termin prawie do każdego zjawiska (ludzi, deszczu, wojny) z wyjątkiem choroby. Jako pierwszy dostosował ją do terminologii medycznej Hipokrates. (P. Martin, E. Martin, 2500-letni…).