«Trzy dobre uczynki» w ujęciu teologii moralnej społecznej - Gocko, Jerzy Eugeniusz; Kołtun, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest przypomnienie tradycyjnych form pokuty często zwanych; Trzy dobre uczynki: post, jałmużna i modlitwa. Spojrzenie na główny przedmiot tych rozważań z punktu widzenia teologii moralności społecznej pozwala zobaczyć, jak duży wpływ mają te trzy dobre uczynki na życie, na samorealizację, na relację z Bogiem, jak również na relację z Bogiem. inni. Oprócz tego, korzystając z tradycji biblijnej, nauczania Ojców i bogatego nauczania Kościoła, podejmuje refleksję nad źródłem ich żywotności od starożytności po czasy nowożytne. Ostatnia część badań koncentruje się na zagrożeniach w praktykowaniu tych trzech dobrych uczynków, do których zalicza się: sekularyzm, zatracenie poczucia grzechu, konsumpcjonizm i permisywizm. Warto wspomnieć, że refleksja ta nabiera dodatkowej wartości w tym „roku wiary”, zwłaszcza jeśli jest interpretowana w kontekście żywej wiary. Często z powodu braku wiary zapomina się i źle rozumie post, jałmużnę i modlitwę.