Wypalenie zawodowe nauczyciela – w perspektywie odpowiedzialności i troski o człowieka - Adamczyk, Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł dotyczy współczesnego problemu wypalenia zawodowego nauczycieli, które wiąże się z wysokimi oczekiwaniami, odpowiedzialnością i troską o człowieka. Proces wypalenia zawodowego ma kilka etapów, ale nie jest nieodwracalny. W artykule wskazano elementy profilaktyki, której celem jest skuteczne przeciwdziałanie destrukcyjnym skutkom wypalenia zawodowego. Zwraca się uwagę na świadomość ryzyka i wczesne rozpoznawanie objawów w kontekście pasji do pracy i do studentów.