Aktywność duszpasterska i inwestycyjna księży salezjanów w parafii Kryniczno w latach 1951–1993 - Wiśniewski , Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Parafia w Krynicznie została przekazana salezjanom ze Środy Śląskiej 1 lutego 1951 roku i pozostawała w ich posiadaniu do 15 lutego 1993 roku, kiedy to administracja parafii przeszła w ręce duchowieństwa diecezjalnego. Parafianie uczestniczyli w codziennych mszach i nabożeństwach. Powstawały chóry parafialne, wspólnoty ministrantów i koła różańcowe. Organizowano pielgrzymki młodzieży do Częstochowy oraz wyjazdy na Światowe Dni Młodzieży. Podczas pobytu w parafii Kryniczno salezjanie prowadzili remonty obiektów sakralnych, handlowych i innego inwentarza. Przeprowadzili renowację plebanii i kościoła; odrestaurowano figury świętych i inne wyposażenie oraz zakupiono niezbędne wyposażenie. Działalność duszpasterska salezjanów w Krynicznie zakończyła się w 1993 roku.